Česky English

Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Jockey Club > Aktuality > Ohlédnutí Jockey Clubu ČR za rokem 2022

Ohlédnutí Jockey Clubu ČR za rokem 2022



Vážené dámy, vážení pánové,

na sklonku letošního roku si vás dovolujeme oslovit s letošním posledním vydáním Věstníku českého turfu a s tím nám dovolte malou bilanci roku 2022.

PF23_JOCKEYCLUB_600x380px.jpgPrůběh letošní sezony byl po dvou předchozích letech již standardní. Co je však nové a zasahuje významnou měrou nás všechny, je významné navyšování cen energií, pohonných hmot a řady dalších cen. To se přímo promítá do hospodaření většin českých dostihových závodišť, přičemž v této chvíli došlo ke snížení celkového počtu dostihových dnů.

Pořadatelé v Praze, Karlových Varech a v Mostu ohlásili do termínové listiny na rok 2023 vždy o 1 dostihový den méně, v této chvíli není také znám termín a místo pořádání dostihu Cena zimní královny. Ten bude stanoven do konce ledna 2023. Pravdou je, že jmenovaná závodiště nesou největší finanční zátěž v podobě dostihů nejvyšších kategorií a okolní ekonomická situace zcela jistě nenahrává pro jednání s jejich sponzory a partnery.

Jockey Club ČR dále povede intenzivní jednání s pořadateli a doufáme, že se podaří najít řešení této situace prostřednictvím dodatečného zápisu dostihového dne na některém ze závodišť.

Pozitivní zprávou za letošní rok je jistě rozhodnutí Rady JC ČR o přijetí nové metodiky vyplácení Chovatelských a majitelských prémií u koní českého chovu. Díky tomu bude ještě do konce roku vyplacena částka 599 998 Kč všem chovatelům a majitelům, jejichž koně českého chovu uspěli dle stanovených pravidel v českých dostizích. A sezonu 2022 lze z pohledu úspěšnosti českých odchovanců uzavřít jako výjimečnou.

Za pozitivní skutečnost lze označit také to, že se na česká dostihová závodiště vrátili po dvou letech v dostatečné míře také diváci. Jockey Club ČR bude i nadále, ve spolupráci s pořadateli, pokračovat ve snaze o větší propagaci našich dostihových dnů, což jak doufáme, přinese i větší celkový zájem o dění v našem dostihovém světě. Ostatně letošní statistická čísla lze v návštěvnosti a celkovém sázkovém obratu označit za optimistická.

Další novinkou v roce 2022 byla aktivní práce Nadačního fondu Jockey Clubu ČR. Tato organizace byla založena v roce 2020 s cílem pomáhat potřebným a v letošním roce již došlo k naplnění jejího poslání. NF JC ČR vypsal hned ve dvou případech žádost o podporu panu Ivanu Kubovi a paní Tamaře Křídlové, kdy oba utrpěli těžký úraz. A díky velkému pochopení a solidaritě řady z vás, kteří jste zaslali svůj příspěvek oběma jmenovaným, snad budou jejich další osudy a proces zotavování o něco méně komplikovaný. Za to vám mnohokrát i jejich jménem děkujeme.

Rok 2023 bude pro Jockey Club ČR ve znamení vyjednávání s hlavním partnerem českých dostihů, společností Tipsport. Ta zajišťuje současný provoz dostihového sázení u nás a je velmi významným finančním podporovatele českého turfu. Paralelně s tím budou probíhat jednání s pořadateli o dalším znění Smlouvy na zajištění dostihového provozu v následujících letech a také již dlouho avizované jednání s Ministerstvem zemědělství ČR o celkovém objemu poskytnutých dotací na podporu pořádání výkonnostních zkoušek. Pevně věříme, že všechna tato jednání povedou k pozitivním výsledkům a českým dostihům tak bude pro další roky zajištěna stabilita.

Závěrem nám dovolte vyjádřit veliké poděkování všem našim partnerům, všem těm, kteří dlouhodobě podporují finančně i jinak české dostihy, všem chovatelům koní, majitelům stájí, trenérům, jezdcům a dalšímu personálu, funkcionářům Jockey Clubu ČR, médiím píšícím o nás, divákům a všem dalším spolupracovníkům za jejich nasazení, podporu a vytrvalost.

Přejeme vám všem krásné a klidné prožití blížících se vánočních svátků a do dalšího roku především pevné zdraví, ale také mnoho úspěchů v profesních i soukromých životech. Budeme se i nadále těšit na setkávání u českých dostihů.

 

Za Jockey Club České republiky

 

Ing. Josef Bečvář

prezident