Česky English

Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Jockey Club > Aktuality > V Pardubicích se odběhne kvalifikace, do Chuchle zamíří elitní mílaři

V Pardubicích se odběhne kvalifikace, do Chuchle zamíří elitní mílaři



O víkendu pokračuje dostihová sezóna na dvojici našich nejfrekventovanějších závodišť. Překážkářům bude patřit sobota, kdy v Pardubicích odstartuje seriál kvalifikačních dostihů na Velkou pardubickou. V neděli pak mohou diváci varazit do Chuchle Areny Praha, kde je vrcholem mílařské elitě určená Velká květnová cena.  

 

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Pouhých dvanáct dní po předchozím pardubickém dostihovém dnu mohou diváci znovu zavítat na východočeské závodiště. V sobotu 20. května totiž odstartuje seriál kvalifikačních dostihů pro Velkou pardubickou. První kvalifikace bývá pravidelně kvalitně obsazena. Vždyť od roku 2017 platí, že v ní vždy startoval budoucí vítěz Velké pardubické. Pokračování této série by nebylo překvapením, protože letos míří na start hned několik elitních krosařů.  

DSC_8552.jpgZ jedenáctky účastníků Ceny města Pardubic – I. kvalifikace na 133. Velkou pardubickou se Slavia pojišťovnou (NL, 5800 m) si na prvním místě zaslouží jmenovat Mr Spex. Svěřenec Luboše Urbánka je totiž vítězem loňské Velké pardubické, v níž o rok dříve obsadil třetí místo. O jeho kvalitách tedy netřeba pochybovat, ale přeci jen vstupy do sezóny mívá vlažnější. První kvalifikace se totiž zúčastnil i v přechozích dvou letech, přičemž obsadil sedmé a osmé místo. V dostihu ho teprve podruhé povede úřadující překážkový šampión Jan Odložil. Výraznou pozornost měl poutat také Evžen, který ale bohužel pro obnovené zranění ukončil kariéru.   

Medailistou z Velké pardubické je rovněž Player (ž. Novák). Svěřenec Lenky Kvapilové v ní totiž v roce 2020 skončil druhý. Dobře si vedl rovněž loni, kdy ovládl srpnovou kvalifikace a ve vrcholu sezóny obsadil čtvrtou příčku. Hned za ním se tehdy do cíle dostal ve Velké pardubické debutující Argano. Ten pod svým trenérem Martinem Liškou už absolvoval letošní premiéru. V lysolabské Prvomájové steeplechase mu jeho tradičně silná koncovka zajistila třetí příčku. Stanislavem Popelkou připravovaný Lombargini (ž. Faltejsek) v loňské Velké pardubické z šestého místa ztrácel výrazněji, ovšem předloni zazářil vítězstvím v srpnové kvalifikaci.

DSC_7505.jpgDo pořadí na předních místech se bude snažit promluvit i dvojice sedmiletých koní. Zvlášť Josefem Váňou starším připravovaný Chelmsford (ž. Kratochvíl) platí za velký talent, když po dvou vítězstvích na mítinku Velké pardubické loni jen o hlavu prohrál v Ceně Labe. Kvalifikaci si každopádně vyzkouší poprvé. To Godfrey (Vyhnálek) už startoval v loňské závěrečné kvalifikaci, ale ta pro něj v podstatě skončila zastavením na malých zahrádkách. Na mítinku Velké pardubické ovšem svěřenec Dalibora Töröka složil reparát vítězstvím v trojkovém handicapu.

Zbylá čtveřice může především překvapit. Slovenský Kaiserwalzer nicméně předloni zvítězil v poslední kvalifikaci. V dostihu ho po bezmála dvouleté pauze povede sám trenér Jaroslav Brečka. Od našich východních sousedů přicestuje také Paris Eiffel (ž. Cagáň). Ten už letos zvítězil v Šuranech, ale v Pardubicích se mu tolik nedaří. Dulcar de Sivola (Borč) se už čtyřikrát dostal do cíle Velké pardubické, přičemž loni své maximum vylepšil sedmým místem. String (ž. Stromský) sbíral úspěchy v menších krosech. Loňskou sezónu vynechal a při vstupu do té letošní na své nejlepší výkony nenavázal.

Z rámcových dostihů největší pozornost zasluhuje Cena společnosti Tipsport (II. kat., 3300 m). V ní se totiž letos poprvé utká elita specialistů na krátké krosy, přičemž na start míří všichni medailisté z loňského Poplerova memoriálu. Jeho vítěz Lianel (ž. Myška) navíc v tomto dostihu triumfoval před rokem. V říjnu na něj každopádně mnoho neztráceli slovenský Mr Zuru (ž. Odložil), který s krosy začal teprve loni, ani stálice mezi „sprinterkou“ elitou Medic (ž. Novák).

Zajímavou podívanou slibují rovněž startovní listiny dalších čtyř krosů i jediná klasická steeplechase. V Cena Služeb města Pardubic (III. kat., 3500 m) se totiž diváci mohou těšit na souboj dvojice Hola Que Tal (ž. Myška) – Naarden (ž. Kratochvíl), tedy koní, kteří už letos získali v Pardubicích suverénní vítězství.

Dodejme, že první dostih odstartuje ve 13 hodin, a kdo se nedostane přímo na závodiště, může vše podstatné sledovat prostřednictvím přímého přenosu na programu ČT sport. Jeho začátek je plánován na 14 hodin.

Více informací najdete v DETAILU AKCE.

 

Mílařská esa ve Velké květnově ceně

V neděli 21. května pokračuje v Chuchle Areně Praha letošní metropolitní dostihová sezóna a program sedmi dostihů startuje ve 14 hodin. Vrcholem dne bude 74. Velká květnová cena, která je prvním významným testem nejlepších čtyřletých a starších mílařů. Do letošní edice této zkoušky míří deset adeptů a tradičně vysokou kvalitu startovního pole zajišťují nejen vítězové posledních dvou ročníků, ale například i kůň, který v zimě absolvoval dostihy na dubajském závodišti Meydan.

2022May22_02286.jpgOním netrpělivě očekávaným aktérem je čtyřletý hnědák Josephino, který se do Prahy vrací po roce od devátého místa v loňské Velké jarní ceně. Na podzim však dvakrát zvítězil na prestižním závodišti ve francouzském Chantilly a v náročné konkurenci zimních dostihů v Dubaji finišoval jednou čtvrtý a dvakrát sedmý. Jeho jarní debut byl již dvakrát odložen, a protože výhledově opět míří do zahraničí, bude jeho nedělní chuchelské vystoupení možná ojedinělou příležitostí spatřit jej na tuzemské scéně. Tipsport jej ve své sázkové nabídce vidí jako favorita, nicméně jeho preference nejsou až tak výrazné, protože se střetne s velmi kvalitní konkurencí. Hlavními oponenty mu budou premiant dubnového Memoriálu Jaroslava Maška a vloni zde těsně druhý Politicum, vítězové posledních dvou ročníků Velké květnové ceny Pace Man a rekonvalescent Ignacius Reilly (poprvé nastoupí jako svěřenec Evy Záhorové) či hrdinka podzimního Memoriálu Harryho Petrlíka Rabbit Coulsty.

V neděli 21. května nebudou ve Velké Chuchli zastavovat vlakové spoje, nicméně dojde k posílení autobusových linek č. 244 a XS7 ze Smíchovského nádraží. 

Areál Chuchle Areny se pro návštěvníky otevře již ve 12 hodin, první dostih odstartuje ve 14 hodin a pro nejmenší bude opět připravena řada atrakcí, včetně oblíbených jízd na ponících zdarma. 

Více informací najdete v DETAILU AKCE.

 

foto: Bohumil Křižan, Tomáš Holcbecher